Lef betekent niet alleen dapper, LEF staat ook voor lokaal, ecologisch en fair. In een LEF-keuken gaan verse ingrediënten in de pan. Vertel tijdens het eten waar de ingrediënten vandaan komen, hoe de boer een eerlijk prijs heeft gekregen en waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt om het menu zo planeet-vriendelijk mogelijk te maken. Met een gerust hart zal iedereen ervan smullen.

 

Ga als vereniging zelf aan de slag.

Hoe kook je met LEF? Wervel, de beweging voor gezonde landbouw, heeft alvast 5 gouden tips;

       Betrek zoveel mogelijk mensen van je organisatie bij het opstellen van het menu, het koken en het vinden van ingrediënten.

       Koop je ingrediënten rechtstreeks bij de hoevewinkel of op een (bio-)boerenmarkt in jouw buurt. Vind je er geen, ga dan naar een (bio-)kruidenier en vraag hoe hij of zij ervoor zorgt dat de boer een eerlijk inkomen krijgt.

       Ga voor seizoensgroenten en -fruit. Op deze manier vermijd je voedselkilometers en het gebruik van verwarmde serres die veel energie verbruiken.

       Door minder vlees te serveren verklein je de ecologische impact. Als je toch voor vlees gaat kies dan voor bio-vlees.

       Ken je publiek: zijn het grote of eerder kleine eters? Pas je porties hieraan aan, en vermijd zo voedselverspilling. Denk na wat je zal doen met wat eventuele restjes. 

 

Benieuwd naar meer tips? Op de website Lunch met LEF van Wervel, de beweging voor gezonde landbouw, vind je praktische tips, achtergrondinformatie en inspirerende verhalen. Wervel ondersteunt je ook graag persoonlijk bij concrete vragen, kan mee je activiteit verspreiden en vertelt graag over jouw ervaringen.